Foto van Ingrid Breen voor het interview

Interview januari 2023

Shiatsu-therapeute Ingrid Breen heeft een praktijk in Rockanje. Ze had al in haar jeugd gehoorproblemen. Ingrid vertelt: ‘De oorzaak en dus oplossing konden niet gevonden worden. Communiceren was nooit gemakkelijk en dat maakte me vaak onzeker.’ In maart 2019 werd Ingrid’s grootste angst waarheid. ‘Ik raakte mijn gehoor van de ene op de andere dag helemaal kwijt.’

In het centrum van Rockanje, in een lichte praktijkruimte achter haar huis aan de Willem van Waalstraat, behandelt therapeute Ingrid Breen mensen in haar praktijk In Natuurlijk Evenwicht. Wie is Ingrid, hoe kwam ze tot haar praktijk en wat biedt zij haar klanten?

Ingrid groeide op in Oud-Beijerland met haar vader, moeder, broer en zus. Een fijne jeugd, ware het niet dat ze op haar derde nog niet goed sprak, waardoor men er na diverse tests achter kwam dat er problemen waren met haar gehoor.

Ingrid: ‘Ik bleek slechthorend en had vaak ontstekingen en vocht achter mijn oren. De oorzaak daarvan – en dus een oplossing – kon niet gevonden worden. Gelukkig liet mijn moeder het daar niet bij zitten. Op mijn achtste gingen we naar een homeopaat en na één korreltje waren mijn ontstekingsklachten verdwenen! Dit was mijn eerste ervaring in de alternatieve gezondheidszorg en is me altijd bijgebleven.’

Het slechthorend zijn zorgde ervoor dat Ingrid zich meestal anders voelde dan andere kinderen. ‘Nu kan ik wel zien dat veel van mijn onzekerheid ook bij mijn grote gevoeligheid vandaan kwam, maar toen dacht ik dat het allemaal aan mijn gehoor lag. Eenvoudig met mensen communiceren en meekomen in de klas was niet altijd makkelijk voor me en ik dat maakte me onzeker.’

Na de havo startte Ingrid met de studie bouwkunde en stedenbouw. Op een studiereis in Singapore leerde ze haar man Henk kennen. Daarna volgde ze een avondstudie tot landschapsontwerper en ging aan het werk. Nadat ze in 2010 beviel van de oudste van haar twee zoons, fuseerden twee afdelingen op haar werk en was het even onzeker of Ingrid wel kon blijven. ‘Toen besefte ik dat ik moest nadenken over wat ik dán zou willen en voornamelijk wat ik dan léuk zou vinden’. Tijdens zwangerschapsyoga had ze een shiatsu-therapeute leren kennen. Wéér was het een alternatieve geneeswijze (in dit geval: Japanse Drukpuntmassage) die haar verder bracht. ‘Op een dag liep ik na een behandeling naar huis en wist ik ineens heel zeker: ‘Ja, dít is wat ik wil’.

In 2013 startte Ingrid met de vierjarige opleiding tot shiatsu-therapeute. Ondertussen stroomde ze in in een leuke functie waarbij ze in de organisatie de schakel vormde tussen bewoners en projecten. Omdat haar gehoor nog altijd een probleem vormde en communicatie tijdens nieuwe ontmoetingen nog altijd ongemakkelijk verliep, daagde ze zichzelf in dit werk uit om uit haar comfortzone te stappen. ‘Ik stapte júist op de mensen af en vertelde ze gelijk over mijn gehoorprobleem, waardoor het contact meestal snel fijn en ontspannen was.’ Ze genoot van deze persoonlijke groei en van het sociale aspect van haar werk en gaf shiatsu behandelingen ernaast, maar haar echte droom bleef: om full-time aan de slag te gaan met haar praktijk. ‘Ik wist dat het uiteindelijk de alternatieve gezondheidszorg was waar ik volledig mijn werk van wilde maken. Maar ik ben van jongs af aan al erg voorzichtig en vond allerlei excuses om mijn hart niet te volgen’.

Tot maart 2019, toen haar grootste angst waarheid werd. ‘Van de ene op de andere dag hoorde ik helemaal niets meer!’ Het werd een erg spannende tijd voor Ingrid, waarin ze vooral geconfronteerd werd met zichzelf: ‘Je wereld stort even in en er gaat gelijk van alles door je heen. Ik raakte in paniek: straks kan ik helemaal niets meer, wat moet ik dan? En hoe gaat dat dan met mijn kinderen en werk?’

Tegelijkertijd was het moeilijk voor Ingrid dat mensen niet wisten hoe te reageren of dat ze zelfs soms helemaal niet meer van ze hoorde. ‘Ik kon in die tijd de ene dag niks en de andere dag wél weer wat horen en dat begrepen mensen niet goed. Ik voelde me daarom vaak alleen.’ Uiteindelijk is het een hele zware paar jaar geworden, maar ondanks dát toch een periode die Ingrid niet had willen missen. ‘In deze tijd werd ik namelijk heel erg op mijzelf geworpen en dat heeft alle twijfels over mijn praktijk uit de weg geholpen.’

“Ik werd toen heel erg op mezelf geworpen”

Ingrid besluit zich helemaal op haar passie te richten: ‘Hoe vaak ik ook gepassioneerd heb verteld tegen collega’s op mijn werk hoe bijzonder het lichaam in elkaar zit, hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en hoe perfect alles samenwerkt… Ik deed het er allemaal toch steeds maar naast. Nú pas had ik de moed het helemaal letterlijk in praktijk te brengen.’

Inmiddels heeft Ingrid een fijn lopende praktijk in een ruime uitbouw aan huis, waar cliënten met de meest uiteenlopende klachten welkom zijn. ‘Door mijn eigen ervaringen weet ik hoe onmachtig het voelt als je lichaam of geest in onbalans zijn en er niet echt een oplossing voor bepaalde gezondheidsproblemen lijkt te zijn. Ik vind het daarom fantastisch werk om deze mensen te helpen hun lichaam weer in evenwicht te brengen en de klachten te verlichten. Of ze nu met rugklachten of burn-out en vermoeidheidsklachten komen, shiatsu geeft stroming, helpt om weer te ontspannen en helpt het lichaam te herstellen. Ik word er iedere dag weer blij van dat ik dit mag doen!’